събота, 22 януари 2011 г.

Времето през Септември 2013


Есенните и зимните месеци понякога ни изненадват доста неприятно с ниски температури и силни ветрове. Затова е добре да знаем какво ще бъде времето, особено ако планираме късна почивка на морето или ваканция в планината. В такива моменти прогнозата за времето е доста полезна, особено ако вече сте решили, че ще отдъхвате на морето или в планината. Ако планирате ваканция през септември за 2013, ето каква ще бъде прогнозата за първия есенен месец.

Въпреки че август беше доста горещ, той беше и много дъждовен, което неминуемо се отрази и върху времето през септември за 2013. Според прогнозата за септември след първите слънчеви дни от месеца, ни очаква понижение на температурите, които със сигурност ще бъдат малко по-ниски от тези за миналата година, но близки до нормалните за септември.

Тази година месец септември се очертава сравнително топъл, но не толкова, колкото през изминалите години. Сравнително хладният юли и дъждовният август ще предизвикат захлаждане, което ще се усети още в първите дни на септември през 2013. През втората половина на месеца се очакват понижени температури, както и повече валежи. През годините септември беше определен като сравнително сух месец и прогнозите за валежи са около 30-50 литра на кв. метър в равнините и низините, а в планинските области около 90-100 литра на кв. м. Тенденцията от последните години за повишаване на температурите с един - два градуса ще се запази като средната температура за месеца се очаква да бъде около 27 — 30 градуса.

Ако планирате късна почивка на морето, първото десетдневие на септември е идеално за целта. Според синоптиците температурите в по-голямата част на страната ще останат сравнително високи като се очакват съвсем леки понижения от 1-2 градуса, но те ще се усетят най-вече в северната половина на България. Край морето времето остава все още си остава доста топло, а температурите ще се задържат около 28-30 градуса като по южното Черноморие — Бургас, Китен, Приморско се очаква да бъдат около 25-28 градуса, докато във Варна, Балчик и Шабла термометрите ще показват около 24-25 градуса.

В големите градове също не се очаква значително понижение на температурите. В столицата температурите през септември ще бъдат между 11 и 23 градуса, в Пловдив минималните са около 13, а максималните 26, докато в Сандански 22 градуса ще бъде средна температура за месеца. В Северна България стойностите традиционно са по-ниски като през септември в Русе температурата варира между 14 и 26 градуса.

Планината също предоставя чудесни възможности за почивка предвид все още слънчевото време. Но ако решите да отдъхвате там си пригответе по-дебели дрехи, тъй като температурите ще бъдат доста под 20 градуса.

През второто и третото десетдневие на септември можем да очакваме първите признаци на по-сериозно захлаждане и превалявания от дъжд. Все пак септември си остава сравнително слънчев месец и ще имаме най-много между 4 и 6 дни с облачно време.

Прогнозата е за около 17-18 слънчеви дни, а облачните ще са около 5-6. Средните температури за месеца се очаква да бъдат около 23-27 градуса. Минималните температури ще бъдат около 22-25 градуса, а максималните около 30-32.