събота, 22 януари 2011 г.

Времето през Октомври 2013


Месец октомври през 2013 година е типичен есенен месец. Температурите рязко ще спаднат и за разлика от слънчевия септември вече ни очаква доста по-студено и дъждовно време. През първата половина на месеца се очакват сравнително високи за сезона температури, но и доста обилни дъждове. Постепенно обаче времето все повече ще се захлажда като не е изключено и образуването на слани. През първата половина на месеца ще бъде относително топло за сезона с температури от 20-25 градуса, но през втората половина трябва да се подготвим за обилни дъждове и рязко спадане на температурите. Към края на месеца ще се радваме на 2-3 слънчеви дни, но температурите няма да се повишат с повече от един — два градуса. Морето вече не е подходящо за почивка, а в планината става доста неуютно. Очакват се и първите по-силни валежи.

Слънчевите дни със сигурност ще бъдат по-малко отколкото през септември, но въпреки това ще ги има. Около 8 до 10 слънчеви дни се очертават през месеца, а тези с дъжд ще бъдат около 10-12. В планинските области около 15. Дните с превалявания ще бъдат между 6 и 8, като превалявания се очакват предимно през втората половина на месеца. Според прогнозата за октомври през 2013 през втората половина на месеца се очаква леко понижаване на температурите, които вероятно ще бъдат около 13-17 градуса.

Количеството валежи през месец октомври тази година няма да се отклонява от нормата и ще бъде между 50 — 60 л на кв. метър валежи в низините. В равнинните области се очаква около 40 — 60 л на кв. метър, каквито бяха и през пролетта. Обичайно за планинските райони се очакват около 100 литра на кв. метър, но предвид очакванията за повишена облачност се предполага, че могат да достигнат около 110-120 литра на кв. метър.

Минималните температури за месеца през 2013 се очаква да бъдат около 0 до 5 градуса, а максималните 22-24. Средната температура за страната остава около 18 градуса.

В по-големите градове на страната времето ще остане сравнително топло през първата половина на октомври, но прогнозата за второто полумесечие е за рязко захлаждане. В София температурите ще достигнат до 20 градуса като минималните стойности се очаква да бъдат между 5 и 7 градуса.

В прогнозата за октомври в Пловдив времето ще задържи сравнително топло, а температурите ще бъдат между 8 и 22 градуса, като средната за месеца ще бъде около 18 градуса.

По южното Черноморие се очакват засилени превалявания от дъжд, а студеният вятър духащ откъм морето ще понижи температурите с един–два градуса. Максималните температури ще стигнат до 20 градуса, като в Бургас и Варна ще варират между 10 и 18 градуса.

В северната част на страната се очаква повишена облачност и валежи, спрямо останалите области. Температурите тук ще бъдат около 13-14 градуса средна месечна за октомври, а минималните ще варират между 6 и 8 градуса за Русе.

В южната част на страната се очакват средни температури около 14 градуса, като минималните ще бъдат между 10 и 8, а максималните около 20-21 градуса.
В планинските области времето ще бъде предимно облачно с чести превалявания от дъжд, а в края на месеца и от сняг.