събота, 22 януари 2011 г.

Времето през Ноември 2013


Освен студен и доста дъждовен ноември месец е и периодът, когато е най-сложно да се прогнозират температурите. Трудно може да бъде поставена точна прогноза за времето за ноември месец 2013, тъй като температурите са доста променливи и може да ни изненадат, както с необичайно топло за сезона време, така и с превалявания от сняг. Затова ако планирате дълго пътуване или екскурзия в планината внимателно проучете прогнозата за времето през този месец, за да не се окажете неприятно изненадани.


Времето през ноември често пъти е доста по-студено от предходния октомври и дори от празничния декември. Макар да не можем да говорим все още за същинско начало на зимата, именно през ноември времето по-често е студено и мразовито. Традиционно първите дни остават по-топли и слънчеви, докато през втората седмица на първото полумесечие се наблюдава повишена облачност и превалявания от дъжд, а понякога и сняг. Слънчевите дни, според прогнозата за месец ноември 2013, ще бъдат между 5 и 10, докато облачно, но без дъжд ще бъде през по-голямата част от второто полумесечие или около 12-15 дни за целия месец. Дните с превалявания остават в рамките на обичайните за месеца или около 7-8 дни — Валежите в низините ще бъдат около 50-70 литра на кв. метър, докато в равнините се очаква да достигнат 60-80 литра на кв. метра. В планинските области валежите ще достигнат до 100-110 литра на кв. м. като са възможни превалявания и от сняг, както и образуването на тънка снежна покривка. Макар и сравнително меко времето все още не е подходящо за ски или зимни разходки из високите планински области, поради образуваните гъсти мъгли. Предвижда се и образуването на тънка снежна покривка, което прави планината допълнително неприемлива като място за разходка през сезона. Все по-често се образуват слани, температурите стават по-ниски, денят намаля, а дъждовните дни са повече от предходните месеци. Температурите ще бъдат около нулата, като максимални за сезона се очакват 16-21 градуса, а минимални около - 3 и -8. Температурите край морето също ще паднат около–5 - 6 градуса като все пак остават в нормите за сезона.

В по-голямата част от страната се очаква предимно облачно до дъждовно време като на места са възможни превалявания и от сняг. Според прогнозата за ноември 2013 температурите в по-големите градове ще останат близки до нормалните за сезона. Времето през ноември 2013 в София ще бъде сравнително по-хладно за сезона и доста ветровито. Температурите ще бъдат между 7 и - 2 градуса, а в Пловдив между 10 и 3. Традиционно през този ноември в този район падат повече валежи, така че ако планирате обиколка на града носете си чадър. В северната част на страна температурите са по-ниски между 0 и 3 градуса минимални и около 10 градуса максимални. В Сандански температурите са между 4 и 10 градуса като средна за сезона остава 8 градуса. По Черноморието се наблюдава активни превалявания от дъжд, а температурата във Варна ще бъде между 5 и 9 градуса, а минимална около 3-4 градуса.